perjantai 25. syyskuuta 2015

Hyväksymis- ja omistautumisterapiaa

Tämä perustuu kuuteen keskeiseen periaatteeseen, joka yhdessa auttavat saavuttamaan kaksi tärkeää tavoitetta: käsittelemään toimivalla tavalla tuskallisia ajatuksia ja tunteita sekä luomaan rikasta, merkityksellistä sisältöä elämään. 
  • Periaate 1: eriyttäminen
Tämä tarkoittaa sitä, että luot uudenlaisen suhteen ajatuks
iisi, jolloin niillä on paljon vähemmän vaikutusvaltaa. Kun opin eriyttämään tuskallisia ja epämielyttäviä ajatuksia, ne menettävätkykynsä pelotella, häiritä tai masentaa sinua. Sama pätee hyödyttömiin ajatuksiin tai itse kritiikkiin.
  • Periaate 2 :laajentaminen
Teet enemmän tilaa epämielyttäville tunteille, kehon tuntemuksille ja mielihaluille, sen sijaan että yrittäisit torjua tai työntää niitä pois. Kun avaat oven niille ja annat tilaa, huomaat, että ne vaivaavat sinua paljon vähemmän.
  • Periaate3 : Yhteys
Elämistä nykyhetkessä, huomion kiinnittämistä ja osallistumista siihen,mitä olet juuri tekemässä. Sen sijaan, että ajelehdit menneessä tai murehit tulevaa, olet yhteydessä siihen, mitä taphatuu tässä ja nyt.
  • Periaate 4: Tarkkailija-minä
On vahva osa ihmisen tietoisuutta. Kun opit, kuinka tavaoittaa tämän osan itsestäsi, voit saada aikaan syvällisen muutoksen suhteessa ei-toivottuihin ajatuksiin ja tunteisiin.
  • Periaate 5: Arvot
Arvojen kirkastaminen ja niiden elävöittäminen on perustava askel, kun rakentaa mielekästä elämää. Ne tarjoavat itselle suunnan elämässä, ja ne motivoivat tekemään tärkeitä muutoksia.
  • Periaate 6: Omistautuminen tekoihin
Merkityksellinen elämä syntyy toimimalla, ei kuitenkaan miten tahansa. Pitää ottaa arvojen mukaisia askeleita. Askeleista, joita otat yhä uudelleen ja uudelleen, ja taas uudelleen riippumatta siitä kuinka monta kertaa kaadut tai joudut pois reitiltäsi

Nämä voivat muuttaa elämää monella myönteisellä tavalla mutta ne on sovitettavissa omaan elämään sopiviksi. Muuttaakseni elämääni minun on toimittava ja oltava aktiivinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti