tiistai 6. lokakuuta 2015

Tunteiden sekasotku

Fysilogisia muutoksia kehossa koostuvat sykkeen, verenpaineen, lihasjännityksen, verenkierron ja hormonituotannon muutoksista. Tunnemme nämä kehossa mm. perhosina vatsassa tai palana kurkussa, silmien kostumisena tai tahmeuten käsissä  Tunteet näyttäytyvät myös mielihaluina toimia tietyllä tavalla, kuten itkeä, nauraa tai piiloutua. Tunteet kietoutuvat läheisesti ajatuksiin, muistohin ja mielikuviin.
Tunteet eivät kontrolloi sitä miten toimimme. On paljon tärkeämpää keskittyä niihin asioihin, joita voit kontrolloida, kuin niihin, joita et voi. Vaikka sinulla ei ole paljon suoraa vaikutusvaltaa tunteisiin, joita tunnet, voit silt kontrolloida tekojasi sillä hetkellä.
Et voi estää itseäsi tuntemasta vihaa tai pelkoa, mutta voit takuuvarmasti kontrolloida sitä miten käyttäydyt.
Tunteet muistuttavat säätilaa sillä ne on aina läsnä ja vaihtelevat jatkuvasti. Mielialaa kuvastaa sitä yleistä tunnetta, joka kestää tietyn ajan. käsite tunne puolestaan viittaa tarkkaan tunteen tuntemiseen jaksoon, jolla on erottuvat ja tunnistettavat ominaispiirteet.

Tunteen kokemisen kolme vaihdetta:
Tunteen laukaisee jonkinlainenmerkittävä tapahtuma. se voi olla sisäinen kokemus, kuten ahdistava muisto, kivulias kehon tuntemus tai epämielyttävä ajatus. Laukaisijana voi toimia myös ulkoinen tapahtuma.
Aivot ryhtyvät arvioimaan tapahtumaa. Samalla kun kehomme valmistautuu toimimaan, koemme erillaisia tuntemuksia ja mielihaluja.
Mieli alkaa liittää merkityksiä tunteisiin. Se mitä mielemme kertoo meille noista tuntemuksista, vaikuttaa puolestaan merkittävästi siihen, miten suhtaudumme niihin.
Minä ja tunteet emme sovi oikein yhteen. Minusta on noloa näyttää tunteita. Viime viikkojen aikana olen kokenut monia tunteita joita en ole selvinpäin kokenut...
Itken, joudun puremaan huultani että saan pidettyä ahistuksen kurissa.
En voi sanoa kuin voi helvetin masennus.. pilaa minun elämäni, elämäni on palasina. En enää keksi miten sen parsin kasaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti