keskiviikko 30. syyskuuta 2015

ajatuksen hyödyllisyys

Ihmiset tukeutuvat vahvasti sanoihin. Sanat muodostavat monimutkaisen symolijärjestelmän. Kaikki se minkä tunnemme ja aistimme ja jota ajattelemme, havaitsemme, kuvittelemme tai jonka kanssa olemme tekemisissä, voidaan ilmaista sanojen avulla.
Käytämme sanoja kahteen eri tarkoitukseen: julkisesti silloin kun puhumme muille, kuuntelemme tai kirjoitamme. Yksityisesti silloin kun ajattelemme.
ajatukset= sanoja päämme sisällä
mielikuvat= kuvia päämme sisällä
tuntemukset= tunteita kehossamme

Ihmiset tukeutuvat voimakkaasti ajatuksiin. Ajatukset kertovat meille elämästä ja siitä, kuinka sitä pitäisi elää. Ne kertovat meille, millaisia olemme ja millaisia meidän pitäisi olla, mitä meidän pitäisi tehdä ja mitä kuuluisi vältellä. Kysymyksenä tulee esille, ovatko ajatukset auttamassa meitä elämään sellaista elämää kuin haluamme?

Mieli rakastaa tarinoiden kertomista, jota se ei oikeastaan lakkaa koskaan tekemästä. Kaiket päivät se kertoo sinulle tarinoita siitä, kuka olet, mitä sinun pitäisi tehdä elämälläsi, mitä muut ajattelevat sinusta, mikä maailmassa mättää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mikä meni pieleen menneisyydessä ja niin edelleeen... Valitettavasti suurin osa tarinoista on negatiivisia- kuten "en ole tarpeeksi hyvä" "kaikki menee penkin alle" "kukaan ei välitä minusta" ja niin edelleen.
Ei ole tärkeää, onko ajatus totta vai ei. Paljon tärkeämpää on se, kuinka hyödyllinen ajatus on. Totta tai ei , ajatukset ovat silti vain sanoja. Jos ne ei ole hyödyksi, ei niihin kannata antaa huomiota.
Mitä tarinoita kannattaa uskoa? ensiksi ole varuillasi, ettet omaksu mitään uskomusta liian tiukasti. Meillä kaikilla on uskomuksia, mutta mitä tiukemmin pidämme niistä kiinni, sitä kaavamaiseksi mielipiteemme ja käyttäytymisemme muuttuvat. Uskomukset muuttuvat ajan myötä: uskomus, johon joskus aikaisemmin luotit vahvasti, voi tuntua nyt sinusta naurettavalta. MUISTA, ETTÄ KAIKKI USKOMUKSET OVET MIELEN TARINOITA, OVATPA NE TOTTA TAI EI.
Ajatusta kannattaa hyödyntää jos se auttaa sinua elämään rikasta ja merkityksellistä elämää. Kiinnitä ajatukseen siinä tapauksessa huomiota, ja käytä sitä ohjaamaan valintojasi ja motivoimaan itseäsi. Muista samaan aikaan, että kyse on silti vain mielen tarinasta.

Eriyttäminen on tarkoitettu vapauttamaan meitä ajatusten ylivallasta, antamaan mahdollisuuden käyttää aikaamme, energiaamme ja huomiotamme sellaisiin meille. Vellominen omissa ajatuksissa harvoin edistää tätä päämäärää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti