perjantai 2. lokakuuta 2015

eriyttäminen, hyväksyminen, miten oli?

Kontrollikeino tarkoittaa mitä tahansa yritystä muuttaa, välttää tai päästä eroon ei-toivotuistaajatuksista ja tunteista. Kontrollikeinot muuttuvat ongelmallisiksi, kun niitä käytetään liikaa, sopimattomasti tai tilanteissa, joissa ne eivät voi toimia, tai kun niiden käyttäminen kaventaa elämänlaatuasi pitkällä aikavälillä.
Eriyttäminen on juuri vastakohta kontrollikeinoille, se on hyväksynnän lisäämisen menetelmä. Hyväksyntä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tarvitsisi pitää epämielyttävistä ajatuksista tai tunteista. Se vain tarkoittaa, että lakkaat taistelemasta niitä vastaan. Kun lakkaat tuhlaamasta energiaasi pyrkiäksesi muuttamaan ajatuksiasi, välttelemään niitä tai päästäksesi eroon niistä, voit sen sijaan käyttää tämän energian johonkin paljon  hyödyllisempään.
Esimerkkinä kolmen esimerkki vaihtoehdon kanssa
Ensimmäinen vaihtoehto, Sotatila, muistuttaa hiukan kamppailua omia ei-haluttuja ajatuksia ja tunteita vastaan. Taistelu jota ei koskaan voida voittaa, ja sen hintana on valtava määrä tuhlattua aikaa ja energiaa.
Toinen vaihtoehto, aselepo, silti vielä hyvin kaukana todellisesta hyväksynnästä. Ennemminkin vastakohtien sietämistä. Ajatusten ja tunteiden vastahakoinen sietäminen on parempi kuin suoranainen kamppailu niitä vastaan. Se jättää sinut kuintenkin tietynlaiseen jumiin ja saa tuntemaan olon avuttomaksi. Se on ennemminkin alistumista kuin hyväksymistä, se muistuttaa enemmän jumittumista kuin eteenpäin menemistä.
Kolmas vaihtoehto, rauhan solmiminen, edustaa aitoa hyväksyntää. Sinun ei tarvitse pitää niistä, haluta niitä tai olla samaa mieltä; teet vain yksinkertaisesti rauhan niiden kanssa ja annat olla. Se vapauttaa sinut käyttämään energiaa ja voit ottaa elämässäsi sellaisia askelia jotka vievät sinua oikeaan suuntaan.

Hyväksyntää ei kannata sekoittaa periksi antamiseen tai luopumiseen. Hyväksyntä tarkoittaa elämän kohtaamista halukkaasti, ei vain sietämistä. hyväksyntä merkitsee kirjaimellisesti "sen vastaanottamista, mitä tarjotaan". Se ei tarkoita luovuttamista tai tappion myöntämistä. Se tarkoittaa itsesi asettamista tämän hetken todellisuuteen- ja sen huomaamista, mitä tapahtuu juuri tässä ja nyt. Se on luopumista taistelusta sitä vastaan, millaista elämä on juuri nyt, tällä hetkellä.  
Mitä paremmin hyväksyt tilanteesi ja todellisuuden, jossa olet - juuri nyt, tässä ja tälläisenä- sitä tuloksellisemmin pystyt toimimaan muuttaaksesi sitä.

 Jos et ole tyytyväinen elämääsi, ainoa järkevä liike on alkaa toimia muuttaaksesi sitä. Muutoksen tekeminen onnistuu paljon paremmin, kun aloitat sen todellisuuden hyväksymisellä. Kaikki se aika, jonka käytät kamppailuun ajatuksia ja tunteita vastaan, olisi paljon hyödyllisempää käyttää ulkoisen tilanteesi muuttamiseen- ottamalla viisaita askelia kohti parempaa. Rikas, täysi ja merkytyksellinen elämä syntyy siitä että että hyväksyy omat ajatuksensa ja tunteensa sen sijaan että kamppailisi niitä vastaan, ja toimii muutoksen eteen niin että tekoja ohjaavat omat syvimmät arvot. Tarkoituksena on hyväksyä ajatukset, ei niiden karkottaminen.
"Muista, että sinun ei tarvitsepitää ajatuksesta, jotta voisit hyväksyä sen. Voit hyväksyä sen vain käytännöllisistä syistä"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti